Colposcopia video este un pas esențial în diagnosticarea cancerului de col uterin, întrucât permite vizualizarea leziunilor invizibile ochiului, mărește și procesează imaginile obținute și permite prelevarea de țesut biopsic pentru examinarea histopatologică. 

Colposcopia este investigația imagistică de inspecție a vulvei, vaginului și a colului uterin; 
lista royal Se realizează cu ajutorul colposcopului: un microscop stereoscopic binocular cu lumină puternic focalizată, prevăzut cu o minicameră cu ajutorul căreia sunt înregistrate imaginile;
lista royal Este nedureroasă, dar poate fi resimțit un disconfort trecător;
lista royal Neinvazivă, neiradiantă și nu necesită anestezie sau spitalizare;
lista royal Durează între 10 și 20 de minute (în lipsa biopsiei);
lista royal Pacienta primește rezultatul pe loc.

Prin depistarea și tratarea la timp a leziunilor precanceroase ale colului uterin, cancerul cervical poate fi prevenit.

De ce e importantă colposcopia?

paragraph royal Obiectivul principal este să identifice patologia cervicală potențială (cancerul cervical/de col uterin)
paragraph royal Permite vizualizarea leziunilor ce nu pot fi vizibile cu ochiul liber, datorită lupei care mărește imaginea de 2-60 de ori;
paragraph royal Permite prelevarea de țesut biopsic pentru examinarea histopatologică, atunci când se identifică leziuni ale colului uterin.
paragraph royal Videocolposcopia are avantajul că procesează imaginile obținute și le transmite pe monitor, astfel încât pacienta le poate viziona în timp real. Imaginile pot fi memorate, stocate și transmise pacientei.

Ce presupune colposcopia?

paragraph royal Medicul explică pacientei cum se va desfășura procedura, apoi pacienta se întinde pe masa ginecologică;
paragraph royal Inițial, medicul observă cu ochiul liber aspectul vulvei, apoi va deschide pereții vaginali cu ajutorul unui speculum și va poziționa colposcopul la intrarea în vagin.

Examinarea colului uterin cu ajutorul colposcopului, în 3 faze consecutive:

– examinare directă;
– examinarea după badijonarea cu acid acetic (oțet), pentru a îndepărta mucusul cu care este acoperită mucoasa colului;
– examinare după badijonarea cu soluție Lugol (iod) – testul Lahm-Schiller;

paragraph royal Aceste badijonări au rolul de a evidenția zonele cu transformări atipice, care se colorează diferit față de cele normale.
paragraph royal Dacă se depistează zone modificate, din ele se recoltează proba de biopsie pentru examenul histopatologic, care va pune diagnosticul de certitudine al leziunilor precanceroase sau canceroase;

Când se recomandă colposcopia?

paragraph royal Se recomandă efectuarea ei la 10 zile după terminarea menstruației;
paragraph royal În urma unui rezultat anormal la examenul citologic Babeș-Papanicolaou (Pap-test), când sunt necesare investigații suplimentare ale colului uterin;
paragraph royal Nu este contraindicată în timpul sarcinii, însă biopsia (dacă este necesară) poate cauza hemoragie abundentă.

*Procedura biopsiei este descrisă ca o senzație de crampă, care este contracarată prin administrarea unui analgezic (ibuprofen), înaintea efectuării colposcopiei;

Cum te pregătești pentru colposcopie?

paragraph royal Nu necesită pregătire specială;
paragraph royal Anunță medicul dacă: ești alergică la medicamente; ești sau ai fost în tratament pentru o infecție vaginală, cervicală, pelviană; ești însărcinată; ai sângerări anormale, dacă simți un disconfort puternic în timpul examinării.
paragraph royal Încearcă să te relaxezi în timpul investigației, respirând adânc și rar.
paragraph royal În prima săptămână de la efectuarea unei colposcopii este normală prezența sângerărilor sau a unei secreții vaginale.

Care e următorul pas după colposcopie?

Biopsia realizată în cadrul colposcopiei permite obținerea diagnosticului de certitudine al leziunii suspecte (prin examinarea histopatologică a probei de biopsie) și dictează tratamentul adecvat

MAKE AN APPOINTMENT AT AMC

Make an appointment to AMC:

Mon-Fri: from 8:00 to 20:00
Saturday: from 8:00 to 14:00

You will be contacted as soon as possible

Contact phone:

+373 22 (067) 22 33 11
+373 22 (067) 56 22 11