Tratamentul endometriozei ovariene

Endometrioza este boala în care celulele endometrului, adică ale stratului interior al peretelui uterin, se răspândesc în afara acestui strat. Natura bolii rezidă din perturbările hormonale în organism.

Conform localizării distingem endometrioza organelor genitale (interne - în uter, în care endometrul „crește” în miometru) și extragenital (extern - endometrioza ovarelor, trompelor uterine și peritoneului pelvin).

De ce este periculoasă endometrioza?

O trăsătură caracteristică a endometriozei este tendința de a se răspândi în organele și țesuturile înconjurătoare, germinarea și conectarea într-un conglomerat unic. Poate crește în mucoase, țesut muscular, seros, fibre, piele și chiar os. Endometrioza are capacitatea de a metastaza. Răspândirea celulelor sale este realizată prin fluxul de sânge sau limfă, are loc, de asemenea, ca urmare a rupturii chisturilor endometrioidale.

Diagnosticul endometriozei

Medicul culege anamneza cu atenție în detalii și examinează femeia, apoi prescrie examenele medicale necesare:

lista royalginecologic - în cazul suspectării endometriozei, pacienta trebuie să fie examinată în ajunul menstruației;

lista royalcolposcopie și histerosalpingoscopie pentru a clarifica locația și forma țesuturilor afectate, obținerea biopsiei tisulare;

lista royalecografia organelor bazinului mic și transabdominală, pentru a găsi focarele de endometrioză;

lista royaluneori – TC sau RMN, dacă există suspiciunea de focare îndepărtate;

lista royalalte tipuri de examinări medicale, diferite în fiecare caz aparte

Tratamentul endometriozei

lista royalÎn cazul tratamentului medicamentos  al endometriozei, la stadiul inițial, sunt utilizate medicamente combinate cu estrogen-progestogen care suprimă producția de estrogen și ovulația. De asemenea, este utilizat progesteronul, medicamentele antigonadotrope care suprimă producția de gonadotropine în hipotalamus și alte medicamente.

lista royalMetodele chirurgicale sunt utilizate doar în cazul endometriozei de gravitate medie și severă sau în combinație cu tratamentul medicamentos. Prin laparoscopie are loc îndepărtarea endometriozei și a consecințelor acesteia (aderențe și chisturi). Însă 12% dintre paciente necesită un tratament chirurgical radical al endometriozei (îndepărtarea uterului și a ovarelor). Un astfel de tratament este indicat după 40 de ani, în cazul progresării active a bolii.

PROGRAMEAZĂ-TE LA AMC

Program de lucru AMC:

Luni-Vineri: de la 8:00 la 20:00
Sâmbătă: de la 8:00 la 14:00

În cel mai scurt timp veți fi contactat pentru a stabili toate detaliile programării.

Telefon de contact:

+373 22 (067) 22 33 11
+373 22 (067) 56 22 11